Resources

3 Tehnologii De Bază Pentru a Deveni un Programator Web

By February 3, 2018 No Comments

Hey salut!

În articolul de azi vreau să vorbesc despre cele trei tehnologii pe care trebuie să le stăpânești pentru a deveni un programator web. Și aici mă refer la HTML, CSS și Javascript.

HTML e tehnologia care oferă structura paginilor web, CSS este tehnologia care te ajuta sa faci acea structură să arate bine iar Javascript este tehnologia care adaugă funcționalitate și face ca aplicațiile web să fie interactive.

În ultima perioadă JavaScript a devenit mult mai mult decât o tehnologie care este folosită doar în browser așa că merită să o înveți. Mă refer aici la faptul că este folosită și pentru alte lucruri mai complexe decât a adăuga funcționalitate unui website. Însă mai multe despre aceste lucruri voi vorbi în articole viitoare.

Un motiv foarte bun pentru care merită să înveți aceste tehnologii este faptul că odată ce ai dobândit aptitudinile potrivite vei putea face o grămadă de lucruri extraordinare începând cu siteuri web și terminând cu aplicații pentru telefoane mobile.

Ordinea în care ar trebui să le înveți e următoare: începi cu HTML continui cu CSS și termini cu JavaScript.

Un lucru interesant despre JavaScript e faptul că poți să înveți acest limbaj de programare independent de browser asta de când a apărut Node.js. Dacă nu știi ce este Node nu îți fă probleme. Ești aici ca să înveți așa că haide să îți spun câteva lucruri despre fiecare tehnologie în parte și sper ca la sfârșitul articolului să îți fie clar cam ce trebui să faci pentru a începe să dezvolți o pagină web.

  1. HTML

HTML este tehnologia care va da structura paginii tale. Cu alte o pagină web este un simplu fișier în care scrii cod HTML și care este salvat cu extensia html.

O pagina standard HTML de la care începi să construiești un site web arată cam așa:

<html>

<html>

<head>

<title>Prima mea pagina web</title>

</head>

<body>

<h1>Prima mea pagina html</h1>

</body>

<html>

</html>

Acum haide să îți explic puțin ce se întâmplă aici. Ceea ce vezi între paranteze se numesc taguri. Cu ele îți definești structura. De exemplu în pagina de mai sus avem tagurile head – tag în interiorul căruia pui informații despre pagina și de asemenea mai avem tagul body care conține un tag h1. Rezultatul acestora va fi o pagina web albă cu titlul prima mea pagina.

Dacă vrei poți încerca chiar acum. Pune codul de mai sus într-un fișier text, salvează fișierul cu extensia .html și vezi ce se întâmplă.

  1. CSS

CSS este limbajul care te va ajuta să faci o pagină să arate bine. Cu ajutorul acestei tehnologii mai ales acum poți face o grămadă de lucruri interesante și frumoase începând de la a adăuga culori până la animații care pot fi foarte complexe. Felul în care funcționează e destul de simplu, mai exact scrii în fișier un tag din html – aici se numește selector și îi dai o serie de proprietăți cum ar fi culoare, dimensiuni, mărimea textului și multe alte lucruri. De exemplu putem face textul de mai sus, cel în care scrie prima mea pagină să fie roșu.

h1 {

color: red;

}

Ca să aibă efect totuși codul de mai sus trebuie să mai faci două lucruri. În primul rând trebuie sa pui textul de mai sus într-un fisier text și să îl salvezi cu extensia .css. Al doilea lucru pe care trebuie să îl faci e să legi acel fișier de fișierul html și faci asta folosind codul de mai jos.

<link href=”style.css” rel=”stylesheet/>

Codul acest trebuie să îl adaugi chiar după linia care  conține tagul title și de asemenea trebuie să salvezi fișierul CSS cu denumirea style.css.

  1. JavaScript

Javascript e limbajul care va adăuga funcționalitate siteului tău. Limbajul în sine e destul de complex dar ceea ce trebuie să faci pentru a putea începe să adaugi funcționalitate e să îți creezi un nou fișier text pe care îl salvezi cu extensia js și pe care îl legi la fișierul de HTML.

De exemplu haide să afișăm în pagina noastră un mesaj simplu de bun venit.

alert(“Bine ai venit!”);

Bineînțeles că mai trebui să legăm acest fișier la fișierul html și facem asta cu următorul cod care trebui pus deasupra tagului  de închidere body.

<script src=’script.js’></script>

Sper că ți-a plăcut articolul și răspunde măcar la întrebarea pe care o ai în minte atunci când nu știi de unde să începi.

De asemenea dacă ai orice fel de întrebări nu ezita să lași un comentariu.

Gabriel

Author Gabriel

More posts by Gabriel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.