Marketing

Pinterest, Google sau Bing: Cine are cel mai bun motor de cautare vizual?

By September 30, 2017 No Comments

Din punct de vedere istoric, relatia instrare-iesire in cautare a fost dominata de text. Doar si cand iesirile au devenit mai variate, intrarile au fost bazate pe text. Acest lucru a limitat si a modelat potentialul motoarelor de cautare, deoarece acestea incearca sa extraga mai multe semnificatii contextuale dintr-un set de date relativ static de cuvinte cheie.

Mecanismele de cautare vizuale redefinesc limitele limbii noastre, deschizand o noua cale de comunicare intre oameni si calculatoare. Daca privim limbajul ca un sistem fluid de semne si simboluri, mai degraba decat un set fix de cuvinte vorbite sau scrise, ajugem la o imagine mult mai convingatoare si profunda a viitorului cautarii.

Cultura noastra este vizuala, fapt pe care motoarele de cautare vizuale sunt prea dornice sa fie valorificate.

Deja, tehnologiile specifice de cautare electronica abunda: Amazon, Walmart si ASOS sunt toate in fapta. Aplicatiile acestor companii transforma aparatul de fotografiat smartphone al unui utilizator intr-un instrument de cautare vizuala, cautam elementele similare pe baza a ceea ce se afla in cadru. Acesta este doar un caz de utilizare, insa potentialul de cautare vizuala este mult mai mare decat doar tranzactiile directe de comert electronic.

Mai jos, analizam progresul inregistrat de 3 jucatori-cheie in cautarea vizuala: Pinterest, Google si Bing.

PINTEREST

Tehnologia de cautare vizuala a Pinterest-ului are drept scop extragerea unei pozitii ca punct de plecare pentru cautarile de descoperire. Scopul lor declarat reia cicatul de deschidere din acest articol: “Pentru a va ajuta sa gasiti lucruri atunci cand aveti cuvintele pentru a le descrie”.

Pinterest

Toate acestea sunt conduse de Pinterest Lens, un instrument sofisticat de cautare vizuala care utilizeaza o camera de smartphone pentru a scana lumea fizica, pentru a identifica obiecte si pentru a returna rezultate similare.

Setul vast de date Pinterest de peste 100 de miliarde de pini ofera materialul de pragatire perfect pentru aplicatiile de invatare automata. Ca rezultat, se creeaza noi conexiuni intre lumea fizica si cea digitala, folosind unitatile de procesare grafica(GPU) pentru accelelarea procesului.

Pinterest

In practica, Pinterest Lens funcioneaza foarte bine si se imbunatateste cu mult timp. Detectarea imaginii este impresionant de precisa si sugestiile pentru pini corespunzatori sunt relevante.

Mai jos, acelasi obiect a fost selectat pentru o cautare utilizant Pinterest si, de asemenea, cautarea vizuala Samsung:

Samsung and Pinterest

In stanga, Pinterest recunoaste forma obiectului, materialul, scopul dar si caracteristicile definitorii ale designului.

In partea dreapta, asistentul Samsung, Bixby recunoaste obiectul, culoarea si scopul. Rezultatele Samsung sunt alimentate de Amazon si mult mai putin de inspiratie decat optiunile oferite de Pinterest.

Pinterest cautare vizuala:

 • Peste 200 de milioane de utilizatori lunar
 • Are tehnologia centrala de cautare vizuala
 • Platforma excelenta
 • Publicitatea cu plata pentru cautatori pe baza de companie
 • Rezutatele cautarii vizuale in cea mai eficienta stare

GOOGLE

Google a facut valori timpurii in cautarea vizuala prin lansarea Google Goggles. Aceasta aplicatie Android a fost lansata in 2010 si a permis utilizatoriilor sa efectueze cautari utilizand camera lor smartphone. Ea functioneaza bine pe repere faimoase, de exemplu, dar nu a fost actualizata semnificativ de ceva timp.

Google Lens

Orice asemanare nonemclator cu produsul Pinterest poate fi mai mult decat intamplatoare. Google Si-a imbunatatit in mod imens imaginea si motoarele de cautare vizuala, introducand rezultate asemenatoare cu formatul Pinterest:

Google Image Search

Unii dezvoltatori au avut sansa de a incerca o versiune timpurie a Lens, cu multe rapoarte de rezultate mixte:

Google different searches

Google este pregatit sa-si deschida produsul ARCore pana la toti dezvoltatorii, ceea ce va aduce cu el posibilitati nesfarsite de realitate augmentala. ARCore este un rival direct la ARKit de la Apple si ar putea oferi cheia pentru a debloca intregul potential al cautarii vizuale. De asemenea, nu ar trebui sa excludem o alta miscare pe piata purtatorilor, eventual printr-o noua versiune a Google Glass.

Google cautare vizuala:

 • Google Goggles a fost lansat in 2010 ca o companie care a intrat pe piata de cautare vizuala
 • Ochelarii de protectie inca functioneaza bine pe unele repere, dar se straduiesc sa izoleze obiecte in cadre aglomerate
 • Google Lens programat sa lanseze in cursul acestui an (Data TBA) ca o revizuire completa a Goggles Lens va lega cautarea vizuala la cautarea Google si Harti Google
 • Detectarea obiectelor nu este perfectionata, dar produsul este in BETA
 • Google este cel mai bine plasat pentru a crea un produs publicitar in jurul motorului sau de cautare vizual, odata ce tehnologia creste acuratetea

BING

Microsoft a fost foarte linistit pe acest front de cand a sunat la produsul sau de cazare vizuala Bing in 2012. Nu a decolat niciodata intr-adevar si poate apetitul nu a fost insa acolo in randul unui public de masa pentru un motor de cautare vizuala.

Structura rezultatelor cautarii vizuale pe Bing este asemanatoare cu cea a Pinterest. Daca imitarea este cea mai sincera forma de lingusire, Pinterest ar trebui sa fie coplesit de lngusire pana acum.

Bing Image search

Rezultatele sunt necorespunzatoare in anumite locuri, dar cand se detecteaza un obiect, se fac sugestii relevante. In exemplul de mai jos, o cautare realizata utilizand o imagine a unui costum duce la link-uri de actualitate, cumparaturi:

Bing custom image search

BING cautare vizuala:

 • Initial lansat in 2009, dar eliminat in 2012 din cauza lipsei de absorbtie
 • Relansat in iulie 2017, sustinut de AL pentru identificarea si analizarea obiectelor
 • Agentii de publicitate pot utiliza cautarea vizuala Bing pentru a plasa imagini comerciale
 • Desktop doar pentru moment

Bing a facut pasi masivi in aceasta arena cu intarziere, dar nu are aplicatia ucigasa care i-ar face sa dispara suficient pentru a atrage cercetatorii de la Google. Cautarea vizuala Bing este exacta si functionala, dar nu creeaza conexiuni cu elementele asociate in modul in care poate fi realizat Pinterest.

Lansarea Google Lens se va agita cu siguranta si pe aceasta piata. Daca Google poate bloca recunoasterea automata a obiectelor, Google Lens ar putea fi produsul care face legatura intre cautarea traditionala si realitatea augmentata. Resursele si suita de produse la dispozitia Google il fac probabil castigator pe termen lung.

Gabriel

Author Gabriel

More posts by Gabriel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.